06-42390009

Routine versus ritueel als toepassing in je dagelijkse leven, een onderzoek en voorbeeld..

Deze week blokkeerde ik helemaal op de vragen die ik kreeg over routine, om de werkzaamheden die je vaak doet makkelijker te maken. Het woord ‘routine’ roept gelijk weerstand op en het duurde even voor ik er mee verder kon. Ik ging op het woord kauwen en bedacht me dat het voor mij een negatieve klank heeft.

Ritueel leek me op dat moment een positievere lading te hebben. Zo besloot ik beide woorden eens op te zoeken. Op de letterlijke betekenis en op de achtergronden die er mee verbonden zijn. Je kunt ze zo opzoeken op het internet, ik ga dat hier niet herhalen. Wel kwam ik er zo achter dat routine een vrij onschuldig woord is. Een routine opbouwen gebeurt vanzelf, doordat je nu eenmaal bepaalde handelingen vaker doet.En daar dan vanzelf de meest makkelijke manier voor jou uit destilleert.
Het enige waar ik nu het negatieve aan kan koppelen is dat het ook ‘sleur’ betekent en sleur is een vies woord toch? En toch zijn we ook echt niet zo van de verandering.
Routine geeft houvast, zelfvertrouwen en veiligheid. Het is vooral ook erg handig.

Ritueel aan de andere kant bleek iets riskanter in elkaar te zitten dan ik dacht. Een ritueel is een reeks handelingen om iets te bekrachtigen, om je aandacht te kunnen richten. Het is ook verbindend bedoelt, je doet het vaak samen of in ieder geval doet iedereen het op dezelfde manier, op het zelfde tijdstip of op dezelfde plek.
Het heeft meestal een achtergrond in cultuur of religie. Dwangneuroses zijn ook rituelen en daarmee is het onschuldige er voor mij gelijk af. Routine en ritueel, je kunt ze positief bekijken of negatief.
Als je het positief in kunt zetten kun je er veel energie mee besparen en gaat het je ook nog eens extra energie opleveren.

Onderzoek jouw routines eens, we hebben ze allemaal, je ontkomt er niet aan. En bedenk of je hier energie van krijgt, wordt je er blij van? Voelt het goed ?

De ochtend routine die ik had zou je gerust een sleur kunnen noemen. En dan letterlijk een ongemakkelijk gevoel meesleuren… Zo wist ik ook altijd te vertellen dat ik geen ochtendmens ben en dat ik liever lekker lang in bed bleef liggen.
Tot ik er achter kwam dat juist die ochtenduren zo lekker zijn, nog zo vers en rustig.
Ik keek eens met een schuin oog naar de ochtendroutine van manlief, die een heel leven had in de ochtend nog voor hij de deur uitging. En ik kwam juist zo laat mogelijk het bed uit, alles haasje repje deed en de deur uit rende.

En nu is daar langzaam aan een hele andere routine ontstaan. En ik zou bijna zeggen dat het een ochtendritueel is. Bijna elke handeling heeft betekenis gekregen en was dat niet het kenmerk van een ritueel?

Op het moment dat ik wakker wordt, blijf ik nog even in de ruimte tussen slapen en waken. De laatste droombeelden (als ik ze heb) blijven heel bewust in beeld. Dit lukt enkel als ik nog niet op de wekker kijk hoe laat het is en ik de gedachten nog niet toe laat. Het is een kwetsbaar moment en het kan zomaar vervliegen als de roep van de dag urgenter is.

Vervolgens ga ik op de rand van het bed zitten en maak mijn lichaam wakker door mijn enkels en polsen los te draaien. Het soepel maken van handen en voeten veroorzaakt het opstarten van een actievere energiestroom.
Hierna ga ik in kleermakers-zit weer op bed zitten en zet mijn timer op 16 minuten en 8 seconden om mij in die tijd over te geven aan een stille meditatie, alleen mijn ademhaling begeleidt mij.
Tijdens het ontbijt bedenk ik waar ik nu dankbaar voor ben en welke activiteiten die dag mij blij gaan maken (ik zoek het echt in de kleine dingen) vervolgens maak ik daar een juichbeweging bij en daar moet ik dan meestal zelf om lachen. Vaak schrijf ik mijn intentie in mijn dagboek en eventuele overpeinzingen komen er ook in.
Daarna rest mij alleen nog het fysiek klaarmaken voor de dag, aankleden, tandenpoetsen enz.

Bekijk jouw eigen ochtend routine eens, hoe word je wakker, wat doe je voor jezelf om bewust aan de dag te beginnen? En wat zou je willen veranderen. Doe dat stapje voor stapje en houdt het in ieder geval een maand vol. Daarna is het misschien al gewoonte geworden…

Leuk als je hieronder een routine of ritueel wilt delen of waar je tegen aanloopt als je iets wilt veranderen…