06-42390009

Over het begrip ‘aarden’ ben ik nog lang niet uitgesproken, het is zo’n belangrijk onderdeel van ‘lekker in je vel’ zitten, dat het altijd actueel blijft. Vooral in onze westerse maatschappij, waarin we voortdurend in ons hoofd leven.

Jouw gedachten gaan meestal over het verleden en eventueel over de toekomst, maar zelden over het heden.
Door deze manier van denken, leef je niet volluit in het nu.
Het maakt dat je lichaam zich niet lekker gaat voelen, jij voelt je nu niet lekker. Het maakt dat je nog meer gedachten gaat produceren uit vorige ervaringen. Je aarde element, je aarde-energie raakt uit balans.
Indien je aarde element uit balans is, is het zorgen maken en piekeren onvermijdelijk. En natuurlijk raak je daardoor nog meer het contact met de grond kwijt! Kom dan maar eens uit die vicieuze cirkel…

Niet lekker slapen, onrust, pieker gedachten, wat doe je er aan?

Herken je dit: niet kunnen slapen (door het piekeren), je hoofd blijft malen. Of je wordt wakker en ligt gelijk te denken… Een vol en opgeblazen gevoel in je buik, moeheid na het eten. Je hebt een opvallende trek in zoet of juist een afkeer van de zoete smaak.
Het zijn de symptomen van een onbalans in je aarde energie, de energie van maag en milt.
Deze energie heeft ook zijn invloed op ons bij het kunnen aangaan van relaties. Het wel of niet makkelijk kunnen verbinden met anderen. Zorgzaamheid is de positieve tegenhanger van het zorgen maken. Heb jij een sterke aarde-energie dan kun je heel goed verzorgen. Goed voor jezelf zorgen maakt je aarde element sterker.

De volgende quote gaat over zorgen maken:
“Leer mij te handelen, wanneer ik iets kan doen en los te laten wanneer er niets is dat ik kan doen. En schenk mij de wijsheid om het verschil te onderkennen.”

Persoonlijk vind ik dat een heel mooi motto, ik bemoei me graag met het wel en wee van mijn gezin, logisch toch? Toch is het goed om ook je gezinsleden de vrijheid te geven het op hun eigen manier ‘uit te vogelen’. Het gaat misschien niet helemaal op mijn manier, maar het verrast me vaak wel weer hoe het ook kan. Heb ik ook weer wat geleerd 😉
Controle hebben over je leven heeft een functie voor je gevoel van veiligheid, maar alles willen controleren maakt nerveus. De middenweg vinden is een kunst. Ik ben opgevoed met de zegswijze: alles waar ‘te’ voor staat kun je beter laten.

Er zijn echt heel veel manieren om te oefenen en je aarde energie te versterken, met voeding, met lichamelijke oefeningen, met meditatie, dmv massage. Ook wandelen en tuinieren zijn van die echte aardende bezigheden.
Zelf ben ik begonnen met elke ochtend een wandeling tussen de 3,5 en 5,5 km, ik houd van buiten zijn en ben minder van de sportschool. Ben jij dat wel, dan zijn de trainingen waarbij je benen en voeten gebruikt heel geschikt. Ook balans oefeningen en die waarbij je het midden van je lijf (buik en onderrug) traint, versterken je aarde energie.
Elke bezigheid die je bij het moment houdt, denk dan ook aan koken of andere (huishoudelijke) taken die je met focus moet uitoefenen, zijn aardend.

Ga naar do-in lessen