06-42390009

Wat je aan zelf zorg kunt doen om warm en gezond te blijven in de herfst..

Zelf zorg, voor jezelf zorgen, vooral goed voor jezelf zorgen… dat is wat we steeds vaker tegen elkaar zeggen. En dat is prima, het is in de eerste plaats jouw verantwoordelijkheid om jezelf gezond en gelukkig te houden of te maken.
En het begint allemaal met de kleine dingen die je voor jezelf doet, de aandacht die je hebt voor je eigen welzijn.

De herfst laat zich voelen, koud, hoe houd je je lijf warm en de virussen buiten? Hier een aantal simpele maatregelen om jezelf te verzorgen en zelfs bij de eerste symptomen van verkoudheid is het tij nog te keren.

Het klinkt misschien te simpel, maar het is zeker doeltreffend, lekker warme voeten houden je gezond, warme sokken en schoenen/laarzen en pantoffels in huis.
Een warme jas en sjaal buiten en binnen ook een fijne sjaal beschermen de vatbare nek, zit je binnen veel stil sla dan een dekentje om.

Lekker warm douchen, een bad of voetenbad. Verwen je voeten met een massage, je kunt een verwarmende olie gebruiken zoals arnica olie. Ook de onderrug in de zone van de nieren kan een stevige massage waarderen om op te warmen.

Zelf zorg is ook de juiste voeding…

Zelf zorg is ook de juiste voeding aan je lichaam geven. Een kop heet water met gember verwarmd het lichaam en gember helpt ook tegen misselijkheid. Hoewel warme chocolade melk heel aantrekkelijk is, zit daar wel weer veel suiker in en suiker kan de productie van slijm stimuleren.
Eet liever warm eten dan koud, soep is een lekkere lunch. Voor het ontbijt kun je pap eten, een Engels ontbijt maken of zelfs ook een soepje eten, pompoensoep leent zich hier prima voor. Ook een pastinaaksoepje past voor lunch of ontbijt.

Als je het koud hebt en ook als je verkouden bent, dan is het verstandig om te bewegen. Kleed je lekker warm en ga een wandeling maken, je knapt er van op als je energie gaat stromen.
Je kunt je onderarmen stevig kneden en masseren en bij koorts helpt het de binnenkant van je arm af te strijken naar je hand toe en dan je hand te schudden.

Stop met alle extra verwarmende maatregelen bij koorts…

Mocht de verkoudheid inderdaad overgaan in griep, je krijgt koorts, stop dan met alle extra verwarmende maatregelen. Geef je lichaam de kans de hitte af te voeren zonder verdere kou te vatten. Let op tocht en wind.

Ga regelmatig even stil zitten en voel in je lijf, luister naar de signalen van je lichaam, geef het jouw aandacht en zorg. Ontspanning en inspanning in balans, in de herfst en winter mag ontspanning en rust voorop staan.
En soms is het tijd om even ziek te zijn… Beterschap xx