06-42390009

Je energie in balans tijdens het zomer seizoen

Het zomer seizoen is verbonden met het vuur element en diens energie.
Een kampvuur heeft een verbindende werking, het samenzijn en rond het vuur zitten, hart energie heeft zich dan ook verbonden met het vuur element. De emotie vreugde hoort daarbij en net als andere emoties is het gezond als vreugde in balans is.

 

Hoe kun je opmerken dat de energie uit balans is?

 

Hoe is het met jouw scherpzinnigheid, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, geduld, humor en rechtvaardigheidsgevoel om maar een paar kwaliteiten te noemen die bij dit element horen. Doe zo nu en dan een zelf-onderzoekje om na te gaan hoe het met je energie huishouding is. Vul je eigen energie aan voordat je voor anderen denkt klaar te kunnen staan.
Enkele signalen die aangeven dat jouw vuur element tekort komt aan balans zijn: klachten van het hart, klachten zoals vocht vasthouden, niet tegen de warmte kunnen, diarree en winderigheid, onrust, verstrooidheid, slaapstoornissen en nachtmerries, spraak stoornissen en niet op woorden kunnen komen.
Bitter is de smaak van het vuur element, bij onbalans kun je een extreme voorliefde of afkeer ontwikkelen voor de bittere smaak.

 

Een gezonde balans in je energie kun je zelf regelen met voeding!

 

Voedingsleer volgens de vijf elementen is de Oosterse kijk op gezond eten en is een studie op zich. De basis is de thermische waarde van voeding. Yang is hierbij warm/heet en yin is koud/koel, bij de keuze van evenwichtige voedingsmiddelen is het dus wijs om de meer neutrale voeding te kiezen. In het vuur element kun je bij teveel hitte kiezen uit verkoelende voedingsmiddelen zoals rode bieten, witlof en rauwe andijvie, ook haver werkt verkoelend. Heb je juist teveel kou dan zou een gerecht met rode paprika, rode kool of gegrild vlees je kunnen verwarmen. De neutrale middelen in het vuur element zijn bijvoorbeeld veldsla rode bosbes en radicchio.
Ben je echt geïnteresseerd in koken met de vijf elementen, dan kun je eens snuffelen op deze site
En een duidelijk boekje hierover is van Barbara Temelie

 

Een frisse zomersalade is precies wat je nodig hebt op een warme zomerdag…

 

Een recept voor een frisse salade die het vuur element ondersteunt, je hebt de volgende ingrediënten nodig:
2 of 3 kropjes baby romana sla , paprika poeder, 2 wortels, gemalen peper, 1 eetl water, 4 rijpe tomaten, 3 eetl balsamico azijn, 1 komkommer, een flinke bos basilicum, 4 eetl olijfolie, nogmaals wat peper, zeezout.

Je voegt deze ingrediënten in de volgorde toe waarin ze geschreven staan, hiermee bouw je een evenwichtige energie balans in je gerecht van alle vijf elementen. Daarbij was en schil je zo nodig de groenten, en snijd je die in stukken of plakjes. de tomaten kun je ontvellen door ze in te snijden en even in heet water onder te dompelen.

Goed voor hart en lever en het bevrijdt je van duistere gedachten… 😉

Nog een recept voor een frisse salade vind je in de vorige blog post met 5 zomerse tips 

 

Een zelf behandeling uit de Jin Shin Jyutsu die perfect voor de zomer is …

 

De stroom van de dunne darm energie, hieronder vind je een audio die je af kunt luisteren terwijl je zelf de stroom harmoniseert. De dunne darm als orgaan zorgt voor de verwerking, voor de vertering van ons voedsel. De energie van de dunne darm heeft ook als taak onze denkpatronen helder te houden en ons te behoeden voor overdreven precisie of dwangmatigheid.