06-42390009

DOE JIJ WAT JE ZEGT?

Ze zeggen dat zieke artsen de slechtste patiënten zijn, en ik denk dat er heel wat therapeuten zijn die er ook veel moeite mee hebben om met ziekte om te gaan. Tenslotte weten we prima hoe je ziekte kan voorkomen en bij de eerste symptomen weten we precies wat we moeten doen…toch?

Tijdens mijn Do-In lessen geef ik regelmatig tips hoe je met verkoudheid, hoest, hoofdpijn en slapeloze nachten etc. om kunt gaan. Echt er is zoveel dat je zelf kunt doen. En toch zit ik dit stuk te schrijven tussen de snuitbeurten door, mijn hoofd doet zeer, mijn keel doet zeer, kortom ik voel me ziek en ik voel me zielig. Wat overigens heel goed te verklaren is vanuit de symptomen van verkoudheid; je energie en voornamelijk die van de long en dikke darm meridiaan is niet op orde. En je gaat je zorgen maken en je gaat je wat down voelen en je voelt je verdrietig. Kortom je voelt je zielig. En daar komen dan ook zakdoeken bij kijken en een hoeveelheid snot en waterige oogjes. Daar word je ook niet vrolijker van.

En hoe zit het dan met die tips? Waarom maak ik daar zelf dan niet optimaal gebruik van…?
Het heeft denk ik heel veel te maken met de emoties die er bij ziek zijn los komen, dat zielige gevoel. Ik wil helemaal niet hoeven werken om me beter te voelen, ik wil een wonder middeltje. Ik word weer een kind en wil dat er voor mij gezorgd word.
En natuurlijk vind ik ondertussen ook dat ik dat allemaal wel zou moeten doen, tenslotte zeg ik het ook tegen anderen…

Vandaag heb ik de moeder in mijzelf wakker geschud en gevraagd of ze voor dat kind in mij wil zorgen. Ik ben mijn onderarmen aan het masseren pak wat drukpunten hier en daar, ik snuif zoutwater, ik neem stoombadjes en kopjes verse gemberthee en verder laat ik toe dat het even zo is.
Ik stel mezelf gerust en bedenk dat het niets anders is dan een grote schoonmaakbeurt. Alle bacillen en afvalstoffen worden er rigoureus uitgewerkt! Eigenlijk is het iets om blij mee te zijn, en ik ga dat maar vieren met nog een kopje gemberthee en een schaaltje blauwe bessen. Er wordt al hard genoeg gewerkt door mijn lijf.