06-42390009

Schrijfsessie voor inzicht.

Ik wil je graag kennis laten maken met enkele methoden om voor je zelf te zorgen in de eerste plaats. We weten het wel dat je alleen goed in je vel kunt zitten als je zorgt voor jezelf. En dan bedoel ik ook dat je weet wat je echt nodig hebt om je goed te voelen, en hoe je daarin kunt voorzien. En min of meer doen we dat ook toch?
Alleen moet je natuurlijk ook wel zorgen voor je gezin… Je wordt wel elke dag verwacht op je werk…. Je bent de enige die in de buurt is voor je ouder(s)… Je hebt eigenlijk altijd de signalen gekregen dat je egoïstisch bent als je aan jezelf dacht, of je hebt überhaupt nooit geleerd dat het heel gezond is om goede grenzen aan te geven…

Kortom het zit nu eenmaal niet in ons lessen pakket om te leren hoe je ontspannen en bewust door het leven gaat.

 

 

 

Deze eerste les wil ik graag beginnen met een schrijf sessie, ik leid je door de sessie, ook als je nog nooit voor jezelf geschreven hebt, het is niet moeilijk. Alles is goed, niemand hoeft het te lezen en je mag het zelfs weggooien of verbranden naderhand.

Ik raad je aan om de timer wel te gebruiken, ook als je alle tijd van de wereld hebt, maar voel je vrij om de tijden te verlengen of iets te verkorten als dat beter bij jou past.

Schrijven en vooral het reflecterend schrijven wat we gaan doen is een hele fijne manier om zelfonderzoek te doen. Het doen zit hem ook in het schrijven, dus pak een pen en papier en laat je toetsenbord even voor wat het is.

De manier van schrijven is gewoon blijven schrijven, verstand op 0 en blijven schrijven, alles wat er in je opkomt. Het hoeft niet mooi te zijn, en herhaal je laatste woorden als je even niet weet wat je wilt schrijven. Blijf echter schrijven, kom in een flow.

Wat heb je nodig:

  • Een schrift of enkele blaadjes, liefst met lijntjes
  • Een fijne pen en als je graag tekent ook kleurpennen of potloden
  • Een timer, kan een kookwekkertje zijn of je telefoon (zet die wel op stil 😉 )
  • Minimaal een half uur, liever een uur
  • Een rustige plek om te zitten, en waar je makkelijk kunt schrijven.

 

Ok, je hebt het eerste deel van de oefening gedaan, lees nu dit stukje over en onderstreep de zinnen of woorden die je het meest raken, verwonderen, boos maken of verdrietig.
Gaan ze over dezelfde situatie met verschillende personen, over situaties met dezelfde persoon? Als dat laatste het geval lijkt te zijn, bedenk dan goed of er ook niet soort gelijke situaties zijn met andere personen…
Kies voor een zelfde soort situatie (dus niet voor die ene persoon). Zet je timer op 3,5 minuut en schrijf aan een stuk door over deze situatie, alles wat in je opkomt. Het hoeft niet mooi te zijn, het is belangrijk dat je blijft schrijven.
Als je dat gedaan hebt, kijk dan het volgende filmpje:

Je hebt net over de herkenning geschreven, ik hoop dat je herkenning hebt gevonden en dat er iets duidelijk(er) is geworden voor jou.
Deze oefening kun je op een ander moment herhalen en er zal misschien een ander inzicht komen. Je kunt ook deze manier van schrijven toepassen op een specifiek probleem dat je tegenkomt, elk probleem kan er door verheldert worden.
Voor nu hoop ik dat er een inzicht is gekomen over hoe jij met jezelf omgaat, en misschien wil je daar nog verder mee 😉

 

Dank je wel voor het doen van deze oefening en ik wens dat je er een inzicht uit kan halen. Voor mij is schrijven, reflecterend schrijven, een grote hulp bij het bewust worden en blijven van hoe ik wil leven. Je leven gaat stromen als je jezelf kent, als je jezelf erkent.
Schrijf oefeningen zullen een deel uitmaken van de self-care course, omdat een bewust leven een self-care leven is.

De volgende oefening is weer een hele andere, we hebben allemaal verschillende ingangen en verschillende kanten. We gaan ze allemaal aandacht geven en jij ontdekt welke voor jou werken.